Jaki wpływ ma dieta na choroby tarczycy?

Tarczyca to niewielki gruczoł, odpowiedzialny za prawidłową pracę całego organizmu. Szacuje się, że obecnie około 20-30% Polaków ma choroby tarczycy. Niestety wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego problemu. Tym bardziej nie każdy wie, jak istotne jest prawidłowe żywienie, jeśli tarczyca przestaje dobrze funkcjonować.

Wśród najczęstszych objawów chorób tarczycy można wymienić: stałe uczucie zimna, chroniczne osłabienie, zmęczenie, bóle mięśni, spowolnienie fizyczne oraz psychiczne. Obserwuje się również stan obniżonego nastroju, depresje, zaburzenie koncentracji, stany nerwowe czy rozdrażnienie, obrzęki (zwłaszcza twarzy), suchość skóry i wypadanie włosów. Problemem jest również tycie, często prowadzące do otyłości, obserwowane przy chorobie Hashimoto czy przy niedoczynności tarczycy. Warto wiedzieć, że kluczem do poprawy zdrowia jest zmiana dotychczasowego stylu życia oraz zmiana nawyków żywieniowych uwzględniająca i wykluczająca pewne grupy produktów.

Jadłospis powinien być przede wszystkim wysokoodżywczy i nie może być zbyt niskokaloryczny. Pacjenci, którzy chcą schudnąć, bardzo często spożywają zbyt mało kalorii, co dodatkowo obciąża chorą tarczycę i nie przynosi pożądanych efektów. Dodatkowo zalecane jest wykluczenie wszelkich produktów z soi oraz jej przetworów, ponieważ działają jak blokery tarczycy. Warto również zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły, gdyż wykazują podobne właściwości jak soja. Wymienione warzywa można spożywać w postaci przetworzonej (gotowanej, kiszonej) maksymalnie 1 -2 razy w tygodniu.

Co dodatkowo możesz zrobić dla swojego zdrowia?

Jedz posiłki częściej i w mniejszych ilościach, co usprawni wchłanianie składników pokarmowych, które wpływają na wzmocnienie i stabilizację tkanki kostnej.

Staraj się jeść posiłki bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania.

Pamiętaj, aby w diecie uwzględniać świeże warzywa i owoce.

Nie zapominaj o fermentowanych produktach mlecznych, takich jak jogurt czy kefir, które działają jak naturalne probiotyki.

Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Spożywaj minimum 2 litry wody dziennie.

Przy nietolerancji białek mleka krowiego, produkty mleczne możesz bez problemu zamienić na roślinne, np. migdałowe lub kokosowe.

Przy nietolerancji glutenu, wybieraj takie zboża jak gryka, ryż, amarantus, komosa ryżowa.

Zadbaj o prawidłową suplementację m.in. witaminą D3, selenem, jodem, cynkiem, magnezem i probiotykami.

Konsultacji dietetycznych udziela mgr Monika Kurowska.

Rejestracja 25 644 74 00